Coronavirus: wat kunt u er tegen doen?
Wat is het coronavirus?
Het coronavirus is ontstaan door genetische mutaties in de Chinese stad Wuhan en heeft net als andere virussen cellen van mensen of dieren nodig om zich te kunnen vermeerderen. Zij komen binnen via de lucht, voedsel of aanraking.
Het nieuwste coronavirus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Patiënten die besmet zijn krijgen vaak hoge koorts en last van hun luchtwegen, zoals hoesten en ademhalingsproblemen. De ziekte is van mens op mens overdraagbaar met name via hoesten/ niesen. De besmettelijkheid en de duur voordat je klachten krijgt is op dit moment nog niet bekend.
Wanneer moet ik naar de huisarts?
Ga NIET naar uw huisarts of huisartsenpost toe wanneer u besmetting vermoedt. Dan zou u andere mensen kunnen besmetten. Aangeraden wordt om telefonisch contact met de huisarts op te nemen wanneer u last heeft van koorts met luchtwegklachten en:
- de afgelopen tijd in een land of regio bent geweest waar het coronavirus heerst, zoals China, Iran, Singapore, Zuid-Korea of Noord-Italië.
of
- de afgelopen tijd contact heeft gehad met iemand die besmet is geraakt met het nieuwe coronavirus.
Voor meer informatie en antwoorden op (veel gestelde) vragen over het coronavirus verwijzen we u naar de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: RIVM.
Corona voorkomen? Volg hygiënevoorschriften!
Om verspreiding en het risico op besmetting van het coronavirus en andere virussen kleiner te maken raden wij u de volgende hygiënevoorschriften aan:
- Hoest of nies in de binnenkant van uw elleboog of mouw.
- Was regelmatig uw handen met water en zeep.
- Gebruik papier zakdoeken of tissues bij het snuiten van uw neus. Gebruik de zakdoeken één keer en gooi ze daarna weg. Gebruikte zakdoeken besmetten de handen wanneer ze nog een keer worden gebruikt.
- Was uw kleren wanneer u contact heeft gehad met iemand met griepverschijnselen.
Helpen mondkapjes?
Door de uitbraak is er veel vraag naar mondkapjes gekomen. Het RIVM raadt het gebruik van mondkapjes echter af. Zij adviseren alleen medisch personeel om mondkapjes te dragen.
Mondkapjes verschillen van kwaliteit
Er is sprake van verschillende kwaliteit bij mondkapjes. Speciale mondmaskers die goed over de neus en mond sluiten zijn effectief tegen het coronavirus. Dit zijn mondkapjes van het type FFP2 en FFP3. Deze mondkapjes zijn nagenoeg uitverkocht. Mondkapjes van het type FFP1 zijn niet geschikt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op dit moment is er een tekort aan mondkapjes en desinfectiemiddelen.
Wilt u ondanks negatief advies toch mondkapjes gebruiken? Let dan op dat u deze goed gebruikt. Bij het verkeerd gebruiken van mondkapjes wordt het risico op besmetting juist vergroot! Draag bijvoorbeeld nooit hetzelfde mondkapje meerdere keren en raak de buitenkant van het mondkapje niet aan. Meer instructies over het juist gebruiken van mondkapjes vindt u op de website van het Rode Kruis.
Publicatiedatum: 05-02-2020